En skåning möter en hedning

Programmet för stämman 2023 är klart. Huvudartist(-er) blir Karin Wallin och Anders Norudde, båda välkända spelmän som nu börjat spela tillsammans. Anders från gränstrakterna Värmland-Närke, till vardags intrumentbyggare, är väl mest känd från tidigare gruppen Hedningarna. Karin, skånskan ”utan g-bas” som Anders kallar henne, behöver väl knappast en närmare presentation för skånepubliken. Deras samspel är tätt och klangrikt på flera olika stämningar och instrument och med ett kraftfullt dansdriv. En spännande duo som framträder med konserter, workshops och dansspel under stämman.

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för En skåning möter en hedning

Planeringen av stämman 2023 är nu i gång

Planeringen för Degebergastämman 2023 är nu påbörjad. Programinslag och annan info läggs upp här efter hand som de blir klara. Tider och platser kommer att läggas sist då hela programbilden klarnat. Ändringar kan även ske löpande så håll dej informerad här på sidan innan du åker.

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Planeringen av stämman 2023 är nu i gång

2022 Hurra! Hurra! Äntligen!!!

Så var vi igång igen: 17-19 juni 2022!

Efter inställda stämmor både 2020 och 2021 är pandemirestriktionerna nu släppta och vi räknar med att det inte blir fler bakslag. Så vi är redan i full gång med att planera årets stämma i hembygdsparken i Degeberga fredag-söndag 17-19 juni, alltid helgen före midsommar! Ja vi är faktiskt nästan färdiga med alla förberedelser och årets program och allspelslåtar kommer upp här inom kort.

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för 2022 Hurra! Hurra! Äntligen!!!

Stämman 2020 är inställd!

Dessvärre har vi sett oss tvingade att ställa in årets stämma på grund av corona-krisen och officiella restriktioner kring den. Vi är väldigt ledsna för det och hoppades i det längsta att kunna genomföra. Men vi tar nya tag till nästa år. Välkomna tillbaka då!

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Stämman 2020 är inställd!

Coronainformation

På grund av den rådande coronakrisen har en del föreskrifter och rekommendationer ufärdats av myndigheterna för att minska smittspridningen. Vi vet inte om dessa kommer att hävas innan stämman eller rent av ytterligare skärpas. Eventuellt kan det bli aktuellt att avlysa hela stämman. Det definitiva beslutet kommer vi att ta c:a fjorton dagar före stämman, dvs runt 1 juni.

    Håll er därför informerade här
    vad som gäller program eller eventuell avlysning
    innan ni åker till Degebergastämman!

Årets upplaga av stämman har redan bantats för att undvika inomhusmiljöer och minska förlusterna ifall stämman måste ställas in. Vi får nog också räkna med att publiken blir betydligt mindre i år även om stämman genomförs. Några ändringar speciellt i år är:

  • Spel inomhus kommer det inte att bli i caféet.
  • Det runda tältet med dansbana kommer inte att sättas upp
  • Det blir ingen barn- och ungdomsstämma på lördagen

I övrigt, se under Program i menyn här. Programmet är fortfarande under uppbyggnad.

För att i möjligaste mån dämpa degebergaabstinensen så kommer några inslag troligen att även sändas online på internet, till glädje för alla dem som stannar hemma. Och så kan hela världen också vara med!

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Coronainformation

Planeringen av stämman 2020 har nu påbörjats

Planeringen av 2020-års stämma är nu igång. Det är som vanligt helgen före midsommar, fedag-lördag-söndag 12-14 juni, som stämman går av stapeln. Upplägget på årets stämma kommer i mycket att likna tidigare års vinnande koncept. Inga programpunkter är ännu helt bestämda, men VM i träskofiol kommer att hållas stämman i år. Programpunkter kommer att läggas upp under Program i menyn efter hand som de blir klara. Vi har redan fått förfrågan från ett par spelmanslag som vill gästa vår stämma, ett från Småland och ett från Danmark.

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Planeringen av stämman 2020 har nu påbörjats

Klart att köra! 2019

Så var då förberedelserna till stämman på plats! Fredagsdansen drar igång liksom i fjol efter kyrkkonserten med en stor kadriljfest. Kadriljorkestern drar igång en kadrilj till caller som under dansen berättar allt man ska göra, så att alla kan vara med.
På lördagen blir det boksläpp av ”Han gav allt för musiken” om Olof Anderssons liv och verk och musik.

Program och praktisk information i menyn ovan.

Varmt välkomna!

 

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Klart att köra! 2019

Planeringen av stämman 2019 påbörjad

Planeringen för Degebergastämman 2019 har nu på börjats. Liksom i fjol hade vi tänkt oss ett tema för stämman. Då en bok om folkmusikupptecknaren Olof Andersson är på gång och ska vara färdig till dess, tänkte vi att temat skulle bli Olof Andersson. Han var bra på att komponera låtar och stämman blir ett bra tillfälle att sprida några av dessa. Huvudartister i år blir den östgötsk-småländska duon Pelle Björnlert och Anders Löfberg, som kommer att medverka i flera programinslag från fredag till söndag. Programmet kommer att uppdateras efterhand som programpunkterna blir klara, men tiderna för olika inslag kan inte spikas förrän det hela ligger färdigt och man kan överblicka eventuella krockar.

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Planeringen av stämman 2019 påbörjad

Degebergastämman 2018 – resumé

Stämman genomfördes under tre i huvudsak regnfria och varma dagar. Sent på lördagskvällen kom dock något regn strax före midnatt, men slutade i tid till näckspelet vid midnatt. Under all år, även regniga, har näckspelet inte behövt ställas in p g a regn, eller av någon annan orsak heller. Kanske har näcken tumme med vädrets makter?

Fredagen inledde som vanligt med en välbesökt kyrkokonsert. Därefter var det bråttom ner till hembygdsparken, där stämman drog igång med buller och brak. Årets tema var Lorens Brolins 200-årige födelse och fredagen började med ett födelsekalas värt namnet. Tre tårtor hade bakats med Lorens bild ovanpå och till det hemgjord cider gjord på hylleblommor, som trots sin ringa styrka blivit kallad för ”hylle-fylle-bubbel”. Detta blev knappast välsignat men räckte ändå till den stora danspublik som mött upp och fick sin bit och en liten mugg av trolldrycken. Sedan brakade det loss i en Brolinkadrilj. Sven Midgren ”callade” med hatt och tratt och en för tillfället från campingen sammansatt kadriljorkester med Alva Bosdottir i spetsen skötte musiken med den äran. Alla även utan förkunskaper kunde dansa med i denna kadrilj som fyllde hela dansbanan, kanske runt 40 par. Så efterdansen ”Kiviks marknad” där alla skulle byta partner varvet runt, blev lång.

Vi kan bara hålla med Sven Midgren! Stort tack till dig och alla för en helfestlig stämma. Och stort tack för denna brakfestliga start!

Slået op af Skånes SpelmansförbundMandag den 18. juni 2018

Gruppen Ahlberg, Ek och Roswall var engagerade som stämmans dragplåster och gjorde konsert alla dagarna och spelade även ett pass till dans på lödagskvällen. Kurserna höll i tält i stället för i småstugorna som nu fallit för strecket p g a för dålig luft, för litet utrymme och även för mörkt. Detta blev en succé. Den enda stugan som blev använd var Lunnahöjastugan där visstugan hölls.

Lite nedslag bland buskspel och programinslag under lördagen:

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Degebergastämman 2018 – resumé

Eldningsförbud

Som det ser ut just nu råder eldningsförbud, vilket innebär att man inte får laga mat på stormkök på stämman eller campingen (om det inte regnar rejält innan dess). All eldning är förbjuden. Detta hoppas vi att ni kan respektera. Vi fixar så det finns några kokplattor och vattenkokare på campingen. I husbilar och husvagnar får man laga mat, så om ni tältar kanske det är dags att prata med husvagnsgrannen och hjälpas åt med matlagning 🙂

Det finns ju också café på området som har generösa öppettider under helgen!

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Eldningsförbud