Degebergastämman http://degebergastamman.se/start Alltid helgen före midsommar Mon, 04 May 2020 10:33:20 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.21 http://degebergastamman.se/start/wp-content/uploads/2017/01/cropped-degRund_2-2-32x32.jpg Degebergastämman http://degebergastamman.se/start 32 32 Stämman 2020 är inställd! http://degebergastamman.se/start/?p=1520 Mon, 04 May 2020 09:38:32 +0000 http://degebergastamman.se/start/?p=1520 Läs mer ]]>

Dessvärre har vi sett oss tvingade att ställa in årets stämma på grund av corona-krisen och officiella restriktioner kring den. Vi är väldigt ledsna för det och hoppades i det längsta att kunna genomföra. Men vi tar nya tag till nästa år. Välkomna tillbaka då!

]]>
Coronainformation http://degebergastamman.se/start/?p=1503 Wed, 08 Apr 2020 10:04:56 +0000 http://degebergastamman.se/start/?p=1503 Läs mer ]]> På grund av den rådande coronakrisen har en del föreskrifter och rekommendationer ufärdats av myndigheterna för att minska smittspridningen. Vi vet inte om dessa kommer att hävas innan stämman eller rent av ytterligare skärpas. Eventuellt kan det bli aktuellt att avlysa hela stämman. Det definitiva beslutet kommer vi att ta c:a fjorton dagar före stämman, dvs runt 1 juni.

    Håll er därför informerade här
    vad som gäller program eller eventuell avlysning
    innan ni åker till Degebergastämman!

Årets upplaga av stämman har redan bantats för att undvika inomhusmiljöer och minska förlusterna ifall stämman måste ställas in. Vi får nog också räkna med att publiken blir betydligt mindre i år även om stämman genomförs. Några ändringar speciellt i år är:

  • Spel inomhus kommer det inte att bli i caféet.
  • Det runda tältet med dansbana kommer inte att sättas upp
  • Det blir ingen barn- och ungdomsstämma på lördagen

I övrigt, se under Program i menyn här. Programmet är fortfarande under uppbyggnad.

För att i möjligaste mån dämpa degebergaabstinensen så kommer några inslag troligen att även sändas online på internet, till glädje för alla dem som stannar hemma. Och så kan hela världen också vara med!

]]>
Planeringen av stämman 2020 har nu påbörjats http://degebergastamman.se/start/?p=1467 Mon, 03 Feb 2020 02:13:50 +0000 http://degebergastamman.se/start/?p=1467 Läs mer ]]> Planeringen av 2020-års stämma är nu igång. Det är som vanligt helgen före midsommar, fedag-lördag-söndag 12-14 juni, som stämman går av stapeln. Upplägget på årets stämma kommer i mycket att likna tidigare års vinnande koncept. Inga programpunkter är ännu helt bestämda, men VM i träskofiol kommer att hållas stämman i år. Programpunkter kommer att läggas upp under Program i menyn efter hand som de blir klara. Vi har redan fått förfrågan från ett par spelmanslag som vill gästa vår stämma, ett från Småland och ett från Danmark.

]]>
Klart att köra! 2019 http://degebergastamman.se/start/?p=1451 Thu, 23 May 2019 12:34:57 +0000 http://degebergastamman.se/start/?p=1451 Läs mer ]]>

Så var då förberedelserna till stämman på plats! Fredagsdansen drar igång liksom i fjol efter kyrkkonserten med en stor kadriljfest. Kadriljorkestern drar igång en kadrilj till caller som under dansen berättar allt man ska göra, så att alla kan vara med.
På lördagen blir det boksläpp av ”Han gav allt för musiken” om Olof Anderssons liv och verk och musik.

Program och praktisk information i menyn ovan.

Varmt välkomna!

 

]]>
Planeringen av stämman 2019 påbörjad http://degebergastamman.se/start/?p=1409 Sun, 03 Mar 2019 22:48:24 +0000 http://degebergastamman.se/start/?p=1409 Läs mer ]]> Planeringen för Degebergastämman 2019 har nu på börjats. Liksom i fjol hade vi tänkt oss ett tema för stämman. Då en bok om folkmusikupptecknaren Olof Andersson är på gång och ska vara färdig till dess, tänkte vi att temat skulle bli Olof Andersson. Han var bra på att komponera låtar och stämman blir ett bra tillfälle att sprida några av dessa. Huvudartister i år blir den östgötsk-småländska duon Pelle Björnlert och Anders Löfberg, som kommer att medverka i flera programinslag från fredag till söndag. Programmet kommer att uppdateras efterhand som programpunkterna blir klara, men tiderna för olika inslag kan inte spikas förrän det hela ligger färdigt och man kan överblicka eventuella krockar.

]]>
Degebergastämman 2018 – resumé http://degebergastamman.se/start/?p=1387 Sat, 14 Jul 2018 17:17:33 +0000 http://degebergastamman.se/start/?p=1387 Läs mer ]]> Stämman genomfördes under tre i huvudsak regnfria och varma dagar. Sent på lördagskvällen kom dock något regn strax före midnatt, men slutade i tid till näckspelet vid midnatt. Under all år, även regniga, har näckspelet inte behövt ställas in p g a regn, eller av någon annan orsak heller. Kanske har näcken tumme med vädrets makter?

Fredagen inledde som vanligt med en välbesökt kyrkokonsert. Därefter var det bråttom ner till hembygdsparken, där stämman drog igång med buller och brak. Årets tema var Lorens Brolins 200-årige födelse och fredagen började med ett födelsekalas värt namnet. Tre tårtor hade bakats med Lorens bild ovanpå och till det hemgjord cider gjord på hylleblommor, som trots sin ringa styrka blivit kallad för ”hylle-fylle-bubbel”. Detta blev knappast välsignat men räckte ändå till den stora danspublik som mött upp och fick sin bit och en liten mugg av trolldrycken. Sedan brakade det loss i en Brolinkadrilj. Sven Midgren ”callade” med hatt och tratt och en för tillfället från campingen sammansatt kadriljorkester med Alva Bosdottir i spetsen skötte musiken med den äran. Alla även utan förkunskaper kunde dansa med i denna kadrilj som fyllde hela dansbanan, kanske runt 40 par. Så efterdansen ”Kiviks marknad” där alla skulle byta partner varvet runt, blev lång.

Vi kan bara hålla med Sven Midgren! Stort tack till dig och alla för en helfestlig stämma. Och stort tack för denna brakfestliga start!

Slået op af Skånes SpelmansförbundMandag den 18. juni 2018

Gruppen Ahlberg, Ek och Roswall var engagerade som stämmans dragplåster och gjorde konsert alla dagarna och spelade även ett pass till dans på lödagskvällen. Kurserna höll i tält i stället för i småstugorna som nu fallit för strecket p g a för dålig luft, för litet utrymme och även för mörkt. Detta blev en succé. Den enda stugan som blev använd var Lunnahöjastugan där visstugan hölls.

Lite nedslag bland buskspel och programinslag under lördagen:

]]>
Eldningsförbud http://degebergastamman.se/start/?p=1378 Tue, 12 Jun 2018 10:06:56 +0000 http://degebergastamman.se/start/?p=1378 Läs mer ]]> Som det ser ut just nu råder eldningsförbud, vilket innebär att man inte får laga mat på stormkök på stämman eller campingen (om det inte regnar rejält innan dess). All eldning är förbjuden. Detta hoppas vi att ni kan respektera. Vi fixar så det finns några kokplattor och vattenkokare på campingen. I husbilar och husvagnar får man laga mat, så om ni tältar kanske det är dags att prata med husvagnsgrannen och hjälpas åt med matlagning 🙂

Det finns ju också café på området som har generösa öppettider under helgen!

]]>
Världsmästerskap i träskofiol på årets stämma http://degebergastamman.se/start/?p=1347 Mon, 21 May 2018 21:14:43 +0000 http://degebergastamman.se/start/?p=1347 Läs mer ]]>

VM i träskofiol hålls åter på Degebergastämman, för andra gången, den första var 2014. Sedan dess har tävlingen utvecklats till en mysig men rafflande kamp mellan utövarna av detta speciella skånska folkmusikinstrument. Regerande världsmästare från 2017 är Ale Carr, Hjärnarp, och vi förväntar oss ett hårt motstånd från instrumentets yppersta utövare.

Tävlande spelar upp två valfria låtar för publik och jury. Man tävlar individuellt på sin träskofiol. En mästare utses, övriga tävlande rangordnas inte. Juryn kan dock ge hedersomnämnanden. Juryn bedömer i första hand helheten, men har också stöd i låtval, spelteknik och folkmusikaliskt utförande.

Vinnare får titulera sig Världsmästare i träskofiol och får förutom äran ett penningpris på 2000 kr och ett vandringspris samt diplom. Prisutdelning sker sedan i scenprogrammet på eftermiddagen.

]]>
Degebergastämmans historia http://degebergastamman.se/start/?p=1325 Fri, 11 May 2018 20:25:59 +0000 http://degebergastamman.se/start/?p=1325 Läs mer ]]>

Degebergastämmans historia har nu börjat återberättas här på hemsidan. Under fliken ”Om stämman/Historik” återberättas denna uppdelad på fyra ”epoker”. Det är egna minnesbilder och diverse andra dokument och bilder till stöd för minnet som ligger till grund för det. Dessvärre saknar vi mycket bildmaterial, särskilt från de äldre stämmorna, och ni får mer än gärna bidra med foton eller era egna minnesbilder eller andra stödpunkter (eller rättningar om ni upptäcker något). Så titta i era gamla album om ni har bilder från de tidigare spelmansstämmor och skanna in eller fotografera av och sänd dem till mej på akepersson99@gmail.com

I Runtenom 2018-2, ni som har den, står en felaktig e-postadress till mej. Den ska vara akepersson99@gmail.com och inget annat! Mina två tidigare e-postadresser kan ni radera från nu!

]]>
Programmet är (nästan) klart http://degebergastamman.se/start/?p=1322 Fri, 11 May 2018 20:10:22 +0000 http://degebergastamman.se/start/?p=1322 Läs mer ]]> Nu börjar programmet ta form. Alla programpunkter är bokade, affischen är tryckt. Nu återstår lite finjusteringar av texter och bilder samt ge alla programpunkter tid och plats. Noretna till årets allspelslåtar, som är nästan samma som i fjol med någon justering, kommer att läggas ut som PDF med det färdiga programmet.

Degebergastämman affisch 2018
Årets affisch. Bilden är av Alva Bosdottir och en lätt variant av fjolårets.

]]>