Historik 1981-1998

Detta är stämmans första ”epok” – uppstart och etablering. Denna epok karaktäriseras framför allt av Hans Melin blir drivande i stämmans fortlevnad och kreativa utveckling på många sätt.

1981

Stämman startade 1981. Det var ursprungligen en idé av Åke Egevad att starta en spelmansstämma Ovesholm, där han bodde. Vi några nytända spelmän i den nybildade Spel och Dansstugan i Kristianstad hade varit på Ransäterstämman i Värmland och upplevt dess magi och blev entusiastiska för idén ock ville starta något liknande i Skåne. Till det behövdes en naturskön plats, danslogar, gärna ett café, någonstans att campa i anslutning till stämman och helst en välkänd plats dit spelmän, dansare och inte minst en intresserad allmänhet hittade. Spelmännen Hans Cronert och Bengt Wihlborg föreslog att en sådan plats kunde vara Degeberga Hembygdspark, ett par mil söder om Kristianstad. Några danslogar fanns där dock inte, men väl en permanent dansbana, den var naturskön och välkänd, hade café och ytor utanför att campa på.

Och så blev det. Tanken var att det skulle bli ett samarbeta mellan Spel och Dansstugan och spelmännen Malmö- Lund-området, men det var inga stora förberedelser, och det var enklare att göra saker själv än att fördela ut uppgifterna. Drivande i detta var Åke Persson med hjälp av den från Sörmland nedflyttade violinisten och spelmannen Hans Melin, som också var spelledare i det nystartade Låtlaget i Kristianstad, och övriga medlemmar i Spel och Dansstugan.

Gärds Härads Hembydgsförening, som driver hembygdsparken, var med på noterna och ställde upp med många frivilliga krafter under stämman. Antalet besökare blev stort av alla kategorierna, uppskattningsvis drygt tusentalet spelmän, dansare och publik, även från grannlandskapen. Kanske nyhetens behag, men stämningen blev magisk när mörkret sänkte sig och den lövade dansbanan med lampslinga fylldes till bredden av dansare och Skånes bästa spelmän och grupper avlöste varandra i en lång rad. Magiskt var ordet – alla var överens om att detta måste vi göra om till nästa år igen.

Spelmanscampingen blev på lilla fotbollsplanen direkt i anslutning till hembygdsparkens norra stängsel, där också en öppning togs upp för camparnas passage. Till denna lilla camping hyrdes också en toalettvagn som stod uppställd i hörnan. Detta första år omsatte stämman totalt 6000 kr, som var hyran för denna toalettvagn. Pengarna togs från Spel och Dansstugans kassa, pengar som Låtlaget dragit in vid sina spelningar. Någon entré togs inte upp av besökarna men hembygdsparken hade inkomster från lotterier de sålde.

På söndagen var Reine Steen konferencier för scenprogrammet på dansbanan. Konstnären Åke Arenhill var också där och framträdde i scenprogrammet, dock utan musik, utan han berättade en annekdot i stället. Alla som framträdde på scen fick fikabiljetter som gällde i caféet, där vi hade specialpris.

1982

Detta år körde vi en repris med samma upplägg som första året. Besökarantalet upplevdes t.o.m. större än första året.  Konferencier på söndagen var Janne Pettersson.

1983

Förberedelserna till stämman ville liksom inte komma igång ordentligt, spelmän och dansare blev osäkra på huruvida det alls skulle bli någon stämma, och vilka dagar i så fall. Slutligen tog Hasse över initiativet och fixade nödvändigheterna och stämman blev till slut av. Någon inbjudan till det tidigare adresserna blev aldrig av och besökarantalet av alla kategorier sjönk kraftigt från föregående år. Kanske bara något hundratal.

Från detta år blev Hasse initiativtagare och motor i stämman, och dess konferencier på söndagen.

1984

1985

1986

1987

1988

1989

1990

1991

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

Fortsatt historik ->