Historik 1999-2008

1999

Stämmans ledare, motor och inspiratör Hans Melin avlider i januari. Sorgen och förvirringen är stor och det startar en ny epok för stämman. Medarbetarna vid stämman i Spel och Dansstugan spottar nu i nävarna för att ta över allt det Hasse skötte om inför, under och efter stämman.

Detta år är det bara en näck som spelar i Mörkavadsbäcken bakon kvarnen.

Åke Egevad tar över som konferencier på söndagen efter Hasse. Vid inblåsningen efter allspelet på söndagen blåser han tonerna h-a-ess-ess-e på kohornet.

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007 – Riksspelmansstämma

2007 är det riksspelmansstämma i Degeberga. Uppspelningslokal är Prästsalen i Huvudbyggnaden och flera skåningar spelar upp och når framgångar. Karin Wallin från Helsingborg tilldelas Zornmärket i guld.

Detta år blir det regnigaste i stämmans historia. Efter lång torka kommer ett skyfall som dränker delar av campingen på fredagen och får många att packa sina tält och åka hem. Vanligen kan det vara regnväder i övriga Skåne och ändå uppehåll i Degeberga, men detta då när regnvädret kommer västerifrån. Denna gång kom regnvädret från öster och regnade av sig när det pressades upp för backen. Detta i kombination med att marken inte sög åt sig nederbörden gjorde att denna i stället rann ihop till stora pölar.

2008

Fortsatt historik ->