Historik 2017-


Detta år startar en ny fas i stämmoarbetet. Som ett steg i en nödvändig generationsväxling hade den sedan förra året utökade planeringsgruppen sitt första möte i januari där ansvar för olika uppgifter delas upp. Anders Risinger utses till stämmogeneral. Många av uppgifterna för planering och genomförande delades upp på ett femtontal personer

2017

Affischbild av Alva Bosdottir

Nytt för året var att intimkonserterna, som hållits i Lunnehöjastugan, nu flyttade ut på gräsmattan. Nu blev den synlig från entrén och inte så ”hemlig” längre som i stugan. Nytt för året var också en textilhantverkare som plockade upp sina textiler till försäljning på innergården/cafétunet.

Artistgruppen Hazelius Hedin gästade stämman och spelade både till dans på lördagen och i scenprogrammet på söndagen. Greger Siljebo med ungdomsgruppen Hallandslåt gästade också stämman för första gången och deltog i flera programpunkter.

Degebergastämman får en egen hemsida – degebegastamman.se – och den gamla spelodans.org släcks ner. På den nya hemsidan planeras också att så långt som möjligt efter hand skriva stämmans historia, den du just nu läser.

Alva Bosdottir utformar affischen med två näckar på, en näck och en näcka, liksom varit fallet under några år. Denna bild antas som stämmans nya logotype.

Det planeras även lite reklamprylar med denna nya symbol, och av dessa förverkligas upptryckningen av ölunderlägg att utdelas lite rundhänt i olika sammanhang samt en CD-skiva ”Degebergastämman” med skånelåtar och låtar förknippade med stämman hämtade i huvudsak från andra skivproduktioner. Skivan som prissattes till 100 kr blir en lyssnarsuccé och säljs mycket bra både under och efter stämman. Fredrik Pompom Bengtsson och skivbolaget Gammalthea producerar denna ideellt och behållningen avses att oavkortat gå som stöd till stämman.

Intimkonsert med Lukas Arvidsson och Greger Siljeboo i nya ”intimtältet”:

2018 – Brolinkalas och VM i träskofiol

Affischbild av Alva Bosdottir

Stämman tillägnades detta är 200-årsjubilerande storspelmannen Lorens Brolin och hans spelande ättlingars musik. Fredagskvällen efter kyrkokonserten inleddes med ett hejdundrande kalas med tårta bubbel och kadrilj med caller. Tre specialbyggda tårtor med bild på Lorens Brolin blev till många tårtbitar till den stora skara som mött upp till kalaset. Sven Midgren presenterade arrangemanget och föremålet och ställde sedan upp deltagarna kadrilj på dansbanan och några enkla turer blev övade. Med hatt och tratt ropade Sven sedan ut turerna till en kadrilj efter Lorens Brolin till den för dagen komponerade kadriljorkestern.

Trion Ahlberg, Ek och Roswall var engagerade för hela helgen och framträdde vid flera tillfällen, i kykoprogrammet, gjorde intimkonsert, spelade till dans på lördagskvällen samt ett litet pass i scenprogrammet på söndagen.

På söndagsförmiddagen hölls VM i träskofiol. Sju deltagare deltog och Peter Pedersen utsågs som världsmästare för året. Det blev hans tredje världsmästerskap och fick därmed enligt reglerna behålla vandringspriset.