Lördag. Hela lördagens program.
11 - 12 ny tid!
lördag
Kelttältet
nyckelharpa Jenny Lövström

2 pass om 30 minuter. Du får låna instrument och bör vara nybörjare

11 - 12.30
lördag
Intimtältet
durspel Leif Börjesson

Du får låna instrument och bör vara nybörjare.

11 - 13
lördag
Kurstält 2
Ored Andersson-låtar Peter Pedersen

Ored Andersson, född 12 juli 1820, död 8 januari 1910, var en svenk folkmusiker. Han kallades Ored Speleman och spelade fiol, flöjt och violoncell. Andersson var född i Elmhult, Svensköps socken, i nuvarande Hörby kommun och flyttade till Linderöd där han också ligger begravd.

Ored lärde sig spela av sin 18 år äldre bror Nils, efter vilken han hade en stor mängd noter. Ored var dock under ett tjugotal år blind men återfick synen efter en operation.

12 - 14 ny tid!
lördag
Kelttältet
Greger Siljebo

Greger spelar fiol och gärna även mandola. Han är en framstående folkmusiker och vill gärna lära ut låtar från Halland och Västerbotten. Det kan också bli stämspel till låtarna. Du bör vara van vid ditt instrument.

13 - 15
lördag
Kurstält 2
Skånska spelkvinnor Sven Midgren

Låtar och historier efter både kända och okända spelkvinnor. Här uppmärksammas bl.a. spelmanslagspionjären Signe Willén-Thelander i Brösarp och partydrottningen Olga Svensson från Borrby. En möjlighet att lära dig låtar med fokus på sväng och lekfullhet och samtidigt inspireras av både dramatiska och underhållande berättelser.

Kursledare är Sven Midgren, enveten arkivgrävare, entusiastisk spelledare och erfaren fiollärare.

13
lördag
Tältbanan
Öva till allspelet på Barn- och Ungdomsstämman

Övning till Barn- och Ungdomsstämman i tältet (med paus och fika). Alla barn och ungdomar från olika håll övar ihop sig på årets allspelslåtar.

14
lördag
Dansbanan

Barn- och Ungdomsstämma på dansbanan (i tältet vid regn) med allspel och spel i smågrupper.

16 ny tid!
lördag
Intimtältet
Folkbarock och andra rockar

Lukas Arvidsson och Greger Siljebo, två riksspelmän och musiker som drivs av lusten att spela musik tillsammans, och nyfikenheten att se vad stundens ingivelse kan ge. Spelglädjen och den konstnärliga friheten att med små utsmyckningar och improvisationer få utrycka sig står i centrum. Den gemensamma musikaliska nämnaren är kärleken till låtar och barockmusik. Konserten är en del av releaseturné för deras nya CD som går att köpa vid konserten.

16
lördag
Tältbanan
Barnföreställning: Grodan får en vän

Följ med på en fartfylld musiksaga in i grodornas värld! Sång, musik, rytmik och lek blir till en härlig föreställning fullspäckad med fakta om grodor. Barnen är med i föreställningen och räknar, sjunger och dansar tillsammans med riksspelman Ninni Carr.

Den största av grodorna letar efter vatten, som är livsviktigt för att grodor ska kunna leva. Men grodan har svårt att hitta en vän som vill hjälpa honom. Alla andra grodor är upptagna med annat och har inte tid att hjälpa honom. Grodan blir mer och mer ledsen. Hur ska det gå? Kommer grodan att få hjälp att hitta vatten?

17 ny tid!
lördag
Intimtältet
Hialøsa

Hialøsa är en trio som spelar traditionell musik från Skåne. Trion är för närvarande aktiv med konserten ”Skånsk jättegammal pop”. Konserten bygger på traditionellt musikmaterial, fragment, sånger och nya kompositioner. Traditionellt, disruptivt och ärligt. Musiken drivs av fotstamp, intensiva fioler och en rytmisk bas, energiskt och alltid skiftande. Sånger om liv och död, minnen av ett förflutet som ser mot framtiden.

Alva Bosdottir: fiol, sång och fotstamp, Malte Zeberg: kontrabas, sång och fotstamp, Love Kjellsson: sång, oktavfiol och fotstamp.

17.30 - 19 ny tid!
lördag
Tältbanan
Dansakuten Ulrika Tegnér

Några grundläggande danser lärs ut för att kunna klara kvällen. Inga förkunskaper behövs.

18 ny tid!
lördag
Intimtältet
Ralsgård och Tullberg kvartett

Med sin debutskiva som kom 2010 återetablerade duon Andreas Ralsgård och Markus Tullberg traversflöjten i den svenska folkmusiken.

Sedan några år har duon samarbetat med nyckelharpisten Niklas Roswall och cellisten Alexandra Nilsson. Genom kvartettformatets variationsrika klanger möter traversflöjterna ytterligare den spänstiga virtuositeten hos strängar och stråkar. Repertoaren består av traditionella och nyskrivna låtar.

19.30 -
lördag
Dansbanan
Dans på lövad utedansbana till de tillresta spelmännen

Dans på på lövad dansbana till stämmans spelmän. Spellista där olika grupper av de tillresta spelmännen avlöser varandra i halvtimmespass en folklig repertoar: Det blir schottis, vals, polka, mazurka, engelska och olika typer av polska. En och annan av andra danser kan också förekomma. När skymningen sänker sig blir dansen magisk till ljusslingans ljus. Degebergastämman när den är som bäst!

Årets grupp Ralsgård och Tullberg kvartett spelar till dans kl 20.

19.30 -
lördag
Tältbanan
Dans på tältbanan till de tillresta spelmännen .

Cirkustältet är stämmans regnförsäkring men också alternativ dansbana och det är vanligen fullt dansprogram och full rulle även här på lördagen.

20 - 22 c:a
lördag
Intimtältet
Visstuga Anders Larsson

Anders är vissångare och trallare och tidigare lärare i folklig vissång vid Malungs folkhögskola och har turnerat med grupper som Anders o Patrik, Svanevit, Envisa och B.A.R.K.. Sitt stora intresse för trallmusik upptäckte Anders av en tillfällighet. Ända från början har han identifierat sig som spelman mer än som sångare och det är väl det som gör honom så unik, förutom de fantastiska röstresurser han är begåvad med! Anders är utbildad på Musikhögskolan i Malmö och på Sibeliusakademin i Helsingfors men det är från de skickliga spelmännen i Sveriges olika musikarkiv han hittat sin inspiration, i notböcker och inspelningar från forna dagars musiker. Lägg därtill en stor portion improvisation och leklust så får du Anders Larsson - Trallaren!

24
lördag
Vattenmöllan
Näckspel

I bäcken bakom kvarnen framträder Mörkavadbäckens egna naturväsen med näckstämda fioler! Numera jämställt näckspel!

24.20 c:a -
lördag
Dansbanan
Nattallspel till dans

Efter näckspelet drar dansen igång igen med ett allspel till dans för nattens dansare.