Historik 1981-1998


Detta är stämmans första ”epok” – uppstart och etablering. Denna epok karaktäriseras framför allt av Hans Melin blir drivande i stämmans fortlevnad och kreativa utveckling på många sätt.


1981 – Stämman startar

Affischbild av Annika Blom

Stämman startade 1981. Det var ursprungligen en idé av Åke Egevad att starta en spelmansstämma Ovesholm, där han bodde. Vi några nytända spelmän i den nybildade Spel och Dansstugan i Kristianstad hade varit på Ransäterstämman i Värmland och upplevt dess magi och blev entusiastiska för idén ock ville starta något liknande i Skåne. Till det behövdes en naturskön plats, danslogar, gärna ett café, någonstans att campa i anslutning till stämman och helst en välkänd plats dit spelmän, dansare och inte minst en intresserad allmänhet hittade. Spelmännen Hans Cronert och Bengt Wihlborg föreslog att en sådan plats kunde vara Degeberga Hembygdspark, ett par mil söder om Kristianstad. Några danslogar fanns där dock inte, men väl en permanent dansbana, den var naturskön och välkänd, hade café och ytor utanför att campa på.

Och så blev det. Tanken var att det skulle bli ett samarbeta mellan Spel och Dansstugan och spelmännen Malmö- Lund-området, men det var inga stora förberedelser, och det var enklare att göra saker själv än att fördela ut uppgifterna. Drivande i detta var Åke Persson med hjälp av den från Sörmland nedflyttade violinisten och spelmannen Hans Melin, som också var spelledare i det nystartade Låtlaget i Kristianstad, och övriga medlemmar i Spel och Dansstugan.

Gärds Härads Hembydgsförening, som driver hembygdsparken, var med på noterna och ställde upp med många frivilliga krafter under stämman. Antalet besökare blev stort av alla kategorierna, uppskattningsvis drygt tusentalet spelmän, dansare och publik, även från grannlandskapen. Kanske nyhetens behag, men stämningen blev magisk när mörkret sänkte sig och den lövade dansbanan med lampslinga fylldes till bredden av dansare och Skånes bästa spelmän och grupper avlöste varandra i en lång rad. Magiskt var ordet – alla var överens om att detta måste vi göra om till nästa år igen.

Spelmanscampingen blev på lilla fotbollsplanen direkt i anslutning till hembygdsparkens norra stängsel, där också en öppning togs upp för camparnas passage. Till denna lilla camping hyrdes också en toalettvagn som stod uppställd i hörnan. Detta första år omsatte stämman totalt 6000 kr, som var hyran för denna toalettvagn. Pengarna togs från Spel och Dansstugans kassa, pengar som Låtlaget dragit in vid sina spelningar. Någon entré togs inte upp av besökarna men hembygdsparken hade inkomster från lotterier de sålde.

På söndagen var Reine Steen konferencier för scenprogrammet på dansbanan. Konstnären Åke Arenhill var också där och framträdde i scenprogrammet, dock utan musik, utan han berättade en annekdot i stället. Alla som framträdde på scen fick fikabiljetter som gällde i caféet, där vi hade specialpris.

Bilder och klipp från 1981


1982 – Camping redan från fredagen

Affischbild av Eva Niklasson

Detta år körde vi en repris med samma upplägg som första året. Besökarantalet upplevdes t.o.m. större än första året.  Konferencier på söndagen var Janne Pettersson.

”Då erfarenheten från i fjol visade att spelmän anlände redan på fredagen,kommer tältmöjligheter att ordnas redan från fredagskvällen.” stod det i inbjudan till stämman.

Konferencier på söndagen var Janne Pettersson.

Dessvärre har vi ingen film från de tidiga Degebergastämmorna, men för att förstå entusiasmen och inspirationen som ledde till stämmans start är här en film om Folkets Hus Spillemænd från Köpenhamns bussresa till Ransäterstämman 1982 som vi några stycken också besökte och blev helt begejstrade av, den stämma som varit förebilden i mycket på Degebergastämman. Med tidstypisk musik.

Bilder och klipp från 1982


1983 – Hasse tar över

Förberedelserna till stämman ville liksom inte komma igång ordentligt, spelmän och dansare blev osäkra på huruvida det alls skulle bli någon stämma, och vilka dagar i så fall. Slutligen tog Hasse över initiativet och fixade nödvändigheterna och stämman blev till slut av. Någon inbjudan till det tidigare adresserna blev aldrig av och besökarantalet av alla kategorier sjönk kraftigt från föregående år. Kanske bara något hundratal.

Från detta år blev Hasse initiativtagare och motor i stämman, och dess konferencier på söndagen.

Bilder och klipp från 1983


1984

Affischbild av Håkan Westin

Bilder och klipp från 1984


1985

Affischbild av ”Leo”

Bilder och klipp från 1985


1986 – ”Alltid helgen före midsommar”

Efter att ha upplevt flera krockar med andra spelmansstämmor runt om i Sverige som vi själva ville åka på, bestämdes det att vi alltid skulle ha en fast dag för stämman. Ransäterstämman låg alltid två helger före midsommarhelgen och efter midsommar var det de stora stämmorna i Dalarna och Hälsingland där dag relativt midsommar i vissa fall kunde flytta från år till år. Vi valde då helgen efter Ransäterhelgen, så att det fortsättningsvis alltid skulle vara helgen en vecka före midsommar.

Bilder och klipp från 1986


1987

Affischbild av Anna Blom

Bilder och klipp från 1987

1988 – Bröllop och kyrkokonserter startar

Fredagen har varit stämmans ”upppackningsdag” utan programpunkter, utan komma dit, slå upp sitt läger, sätta upp kampingen och fixa de sista förberedelserna och i övrigt spela med varandra och umgås. Detta år får fredagen dock en programpunkt, en folkmusikonsert i Degeberga kyrka, som sedan blir en återkommande tradition på stämman.

Spelmännen Laif Olsen och Ninni Carr gifter sig på lördagseftermiddagen på dansbanan. Sedan blir det middag med släktingar och de närmaste vännerna inne i caféet. Efteråt bjuds alla besökare på tårta inne på gårdstunet.

Bilder och klipp från 1988


1989

Affischbild av Sven Persson (numera Wildegren)

Bilder och klipp från 1989


1990 – Barn och Ungdomsstämma startar

Affischbild av Jan Palmkvist.

Detta är första året med färg i affischen. En gul banan blir till en träskofiol. Trycks i gult och svart.

Detta år är också första året för en särskild barn- och ungdomsstämma kl 15 på lördagen.

Bilder och klipp från 1990


1991

Bilder och klipp från 1991


1992

Affischbild av Marlene Tidman

”Spelmansstämman i Degeberga ägde rum under tre regnfria dagar 12-14 juni. Som speciellt minnesvärt kan nämnas att dansgolvet dansades sönder under lördagskvällen.” (ur Spel och Dansstugans verksamhetsberättelse 1991/92)

Bilder och klipp från 1992


1993 – Riksspelmansstämma

Affischbild av Curt Hilfon

”Stämman föregicks av en 5-dagars spelkurs i Spelmansförbundets regi med många entuiastiska deltagare. Samtidigt som Zorn-juryn huserade på Forsakarsgården och fördelade Zorn-märken och diplom efter bästa(?) förmåga.
Fredagens inledande kyrkokonsert var i år flyttad från Degeberga till Vittskövle kyrka pga reperation. Men publiken lyckades tydligen hitta rätt eftersom kyrkan var minst proppfull. I konserten medverkade ett gäng folkmusiker från Litauen, vilket kanske var orsak tilldet stora publika intresset?
Själva stämman genomfördes på ett smidigt och av publiken uppskattat sätt, tack vare engagerade praktiska insatser från många föreningsmedlemmar. De dubbla tälten med en stor dansbana kom väl till pass under lördagskvällens ösregn.” (ur Spel och Dansstugans verksamhetsberättelse 1992/93)

Bilder och klipp från 1993


1994

Bilder och klipp från 1994


1995 – Fokldansfestival

”Extra stort detta år är den Internationella Folkdansfestivalen som mycket lämpligt invigs och tar fart just i Degeberga. Stämman som sådan invigs på fredagskvällen i bygdens vackra kyrka. I gott sällakap med det mycket kompetenta spelmanslaget från Sibirien bjuder Låtlaget på högtidlig musik. Händelsevis avrundas hela denna fina akt med en överraskande och spontan jamsession i kvällssolen utanför kyrkporten där gästerna deltager med både sång och dans. En liten händelse som tydligt vittnar om musikens förmåga att röra sig över nationella gränser.

Under omväxlande väderlek fortsätter så festligheterna, och så på söndagen inviger då lag från Rumänien och Ryssland den redan nämnda Internationella Folkdansfestivalen. Åter igen en mycket lyckad företeelse tycker vi från Spel och Dans.” (ur Spel och Dansstugans verksamhetsberättelse 1994/95)

Bilder och klipp från 1995


1996

”Stämman var lyckad som vanligt. Inget regn! I år fanns ett nytt golv till dansbanan, mycket bra.
Under tisdag till fredag hölls, i Spelmansförbundets regi, en barn och ungdomskurs i Degeberga skola med ca 50 deltagare. Kyrkokoserten innehöll bl.a. inslag från denna kurs. Barnen kom intågande, slog oss med häpnad, och tågade ut igen. Andra inslag i kyrkan var två litauiska grupper, samt förstås Låtlaget (med förstärkning).” (ur Spel och Dansstugans verksamhetsberättelse 1995/96)

Bilder och klipp från 1996


1997

Affischbild av Åke Arenhill

”Stämman var lyckad som vanligt. Regnet kom först på söndagen! Under onsdag till fredag hölls, i Spelmansförbundets regi, en barn och ungdomskurs i Degeberga skola med ca 70 deltagare. Gästspelare på kyrkokonserten i år var Niklas Roswall, nyckelharpa, med vänner. Övriga inslag var från barnkursen samt förstås husbandet Låtlaget (som faktiskt hade gjort en mycket väl gådkänd repetition på måndagen före.) Försäljningsståndet, där vi sålde tröjor, skivor, dekaler, affischer mm. fungerade bra.” (ur Spel och Dansstugans verksamhetsberättelse 1996/97)

Bilder och klipp från 1997


1998

Affischbild av Annika Blom

”Stämman var lyckad som vanligt. Under torsdag till fredag hölls, i Spelmansförbundets regi, en barn och ungdomskurs i Degeberga skola. Gäster på kyrkokonserten var sånggruppen Envisa. Övriga inslag var från barnkursen samt förstås husbandet Låtlaget.
En tråkig incident inträffade dock; en brandsläckare tömdes med berott mod in i ett tält, varpå fyra ungdomar fick föras till sjukhus för översyn.” (ur Spel och Dansstugans verksamhetsberättelse 1997/98)

Bilder och klipp från 1998