Historik 1999-2008


Stämmans ledare, motor och inspiratör Hans Melin avlider i januari 1999. Sorgen och förvirringen är stor och det startar en ny epok för stämman. Medarbetarna vid stämman i Spel och Dansstugan spottar nu i nävarna för att ta över allt det Hasse skötte om inför, under och efter stämman.

1999

Affischbild av Annika Blom

”Stämman, som var den nittonde i ordningen, fungerade bra. Under torsdag till lördag hölls en barnkurs i Degeberga skola. Under onsdag till lördag hölls ungdomskurs i Tollarp.
Gäster på kyrkokonserten i år var Plommon, som även spelade till dans på stämman. Övriga inslag på konserten var från barnkursen och ungdomskursen samt förstås husbandet Låtlaget. Vädret var soligt och lagom varmt under hela helgen.” (ur Spel och Dansstugans verksamhetsberättelse 1997/98)

Detta år är det bara en näck, den kvarvarande Åke Persson, som spelar i Mörkavadsbäcken bakom kvarnen.

Åke Egevad tar över som konferencier på söndagen efter Hasse. Vid inblåsningen efter allspelet på söndagen blåser han tonerna h-a-ess-ess-e på kohornet.

2000 – 20-årsjubileum

Affischbild av Jesper Lindqvist

Stämman är för tjugonde gången.

”Under lördagen arrangerades en diskussion om folkmusikens och spelmansstämmornas framtid och utveckling. I panelen satt Lars Farago och Anna Carlberg-Kriig från Riksförbundet för folkmusik och dans (RFoD), Martin Martinsson från Rikskonserter och f.ö. blivande chef för Musik i Skåne, Laif Carr Olsen som representant för Musik i Skåne, Åke Persson, skapare av Degebergastämman, samt Skånes Spelmansförbunds Hans Hovenberg som var debattledare. Diskussionen började klockan 16 och varade ungefär två timmar.” (ur Skånes Spelmansförbunds medlemstidning Runtenom 2000-3)

Till jubileet hade Åke Egevad tillverkat en liten flöjt som delades ut som minne till var och en av de spelmän som framträtt under söndagen i allspelet eller i övrigt.

2001

Affischbild av Maria Sjöö

”Stämman var lyckad som vanligt! Den inleddes med konsert i kyrkan vars besökare fick trängas ordentligt om platserna. Åsa stod för välkomnandet och för ledandet av musiken. Deltagarna i barnkurserna kom dit och förgyllde tillvaron. Lite regn kom under natten men detta var inte något större besvär. Dock fick våra amerikanska gäster åka till ”torken” med kläder och sovsäckar så att de kunde fortsätta sin turné mellan olika spelmansstämmer i norden.
Under lördagen var det ungdomsstämma. När dansen skulle börja på banan kom kom inte trelleborgarna vilket ställd till det lite för oss. Dock löstes allt.
Vi lyckades förhindra det kaos som brukar uppstå genom att blåsare kommer på besök. Eftersamtal med ansvarig beslöt densamma att inte komma med dem, vilket uppskattades av de flesta!
Näckspelet var välbesökt och likaså var hela stämman. Under söndagen blåste Åke Egevad in (eller var det ut) spelmansstämman. Därefter ledde Mickael allspelet.” (ur Spel och Dansstugans verksamhetsberättelse 2001)

2002

Affischbild av Göran Bergkvist

”Stämman genomfördes på vanligt sätt: Kurser före stämman. Folkmusikkonsert i kyrkan med Hanna Tibell, riksspelman på fiol, Leo Svensson, cello, Esbjörn Hazelius, cittern & fiol, Edin Bahtijaragic, dragspel som årets gästartister. Där tog vi också upp en ny psalm från I välsignan och fröjd. BU-stämma på lördagen med fina spelmän. Full fart på dansbanorna, lite kaos och lite småregn. Näckspel. Åke Egevad ledde söndagens stämma, som besöks av allt färre” (ur Spel och Dansstugans verksamhetsberättelse 2002)

2003

Affischbild av Jan Erik Holst

Detta år är det inga kurser i Degeberga skola. I ställes ett par kortkurser i och vid hembygdsparken, viskurs med Anna Elving och spelkurs med Åke Persson i scoutstugan.

Notboken ”Kiviks Marknad” med skånelåtar för durspel släpps på en releasefest inne på cafétunet på fredagskvällen(?).

2004 – Campingen flyttas

Affischbild av Elna Carr

”Barnkurserna var tillbaka i Degeberga skola. Ungdomskurs hölls på Barbacka [i Kristianstad]. Affisch gjordes av Elna Carr. All camping förlades till den nya grusplanen samt gräsplanen runtomkring, ett lyckat drag som uppskattades. I värmestugan [snarare scoutstugan] inkvarterades Ungdomskursen. Gästartister i kyrkan var Christina Seaborn, USA samt Lukas Arvidsson och Jeanette Eriksson. Både lördagens och söndagens stämmor drog mycket folk, likaså näckspelet.” (ur Spel och Dansstugans verksamhetsberättelse 2004)

2005 – Sousafon

Affischbild av Pia Lindström

Stämman gästas av en sousafonspelare med esitt helvita blåsinstrument med stor tratt. Instrumentet ”klär man på sig”, dvs man befinner sig inuti instrumentet när man spelar. Således blev det detta år inmarsch och allspel till komp av sousafon.

2006

Affischbild av Gittan Jönsson

2007 – Riksspelmansstämma

Affischbild av Alva Bosdottir

2007 är det riksspelmansstämma i Degeberga. Uppspelningslokal är Prästsalen i huvudbyggnaden och flera skåningar spelar upp och når framgångar. Karin Wallin från Helsingborg tilldelas Zornmärket i guld.

Detta år blir det regnigaste i stämmans historia. Efter lång torka kommer ett skyfall på som dränker delar av campingen på lördagen och får många att packa sina tält och åka hem. Vanligen kan det vara regnväder i övriga Skåne och ändå uppehåll i Degeberga, men detta då när regnvädret kommer västerifrån. Denna gång kom regnvädret från öster och regnade av sig när det pressades upp för backen. Detta i kombination med att marken inte sög åt sig nederbörden gjorde att denna i stället rann ihop till stora pölar.

2008

Affischbild: vas av Harald Persson

”Årets stämma, den 28:e i ordningen, hölls helgen före midsommar i och kring Degeberga hembygdspark. Chokladfabriken spelade i kyrkokonserten. Melin stipendiet gick till Therese Maurin och Lilla låtlaget i Degeberga. Stämman var lyckad och vädret var fint även om det var tunt med besökare över lag, vilket mest märktes i entréen. … Nygammalt för i år var kortkurser och småkonserter under lördagen”