Historik 2009-2016


En ny epok börjar 2009 då Skånes Spelmansförbund tar över programansvaret och initierar en arbetsgrupp för att ansvara för stämmans program. Många nya programpunkter tillkommer, såsom prova-på-kurser, workshops, intimkonserter mm. Spel och Dansstugan fortsätter med det praktiska, att bygga upp och ta ner tält med dansbana och praktikaliteter under stämman.

2009 – Hans Melin-tema

Affischbild av Åke Persson

Det är nu det tio år sedan Hans Melin dog och stämman har Hans Melin-tema. Affischen har tre näckfigurer och flera inslag på stämman tillägnas Hasse på olika sätt.

I kyrkokonserten framträder en hel rad spelmän som haft kopplingar till Hasse på olika sätt.

Ett nytt koncept prövas. Åke Persson har utlärning av Hasse-låtar från scen på dansbanan och kursdeltagarna står som en stor suzukiklass på dansbanan. Denna form på kurs fungerade alldeles utmärkt den också. Fyra låtar ur Hasses repertoar hanns med att lära ut och in.

Bilder och klipp från 2009


2010 – Prinsessbröllop och näckväck

Affischbild av Camilla Saario

Detta år sker bröllopet mellan kronprinsessan Viktoria och Daniel Westling just på degebergalördagen och allt sänds i TV. Ett märkbart tapp av publik kunde märkas i parken på lördagen detta år.

Efter trettio år i bäcken går den gamle näcken hem efter uträttat värv. Efter arton år med näckkompis Hasse, ett ensamt år och elva år med ungnäck Sven så tar gammelnäck Åke ner flaggstången för gott.

Näckspelet fångad med 2010-års teknik:

Bilder och klipp från 2010


2011 – Jämställt Näckspel

Affischbild av Camilla Saario

Det var detta år som två campare byggde ihop sina två stora likadana tunneltält och och sen körde in sina bliar i dem. När kompisarna sedan kom överraskades de med två utkörande bilar från ”bilhallen”.

Brottstycken av stämman filmad av Lisa Eliasson, från de första camparna anländer på fredagen till söndagens uppspelningar från scenen.

Och så ”bilhallen” in action:

Bilder och klipp från 2011


2012 – Puma besöker stämman

Detta år gick det en Puma lös i hembygdsparken- Den välkände nyckelharpisten och världsmästaren i nyckelharpa Peter ”Puma” Hedlund besökte stämman och gladde oss med flera konserter och en mycket uppskattad kurs.

Stämman har ofta CD-släpp men denna gången blev det en av de mera spektakulära. CD-skivan ”Näcklåtar” skulle inte bara släppas utan bankas ner invid näckspelets kant. Två näckar raggades upp på campingen och kläddes i sina scenkläder. Utropande eventet tågade de sedan genom campingen och parken spelande näckens toner och fångade som råttfångaren i Hammeln sin publik.
Läs mer om den spektakulära stämman i Runtenom 2012-3 sidorna 10-11 samt omslaget.

Bilder och klipp från 2012


2013 – Bodén, Rosvall och Ek

Affischbild av Camilla Saario

Bilder och klipp från 2013


2014 – VM i träskofiol

Affischbild av Camilla Saario

Bilder och klipp från 2014


2015

Affischbild foto av Bengt Wihlborg

På lördagen detta år är det åter dags för rojalister att stanna hemma. Carl-Philps och Sofias bröllop sänds i TV. Ett mindre publikttapp på lördagen kunde misstänkas ha ett samband med detta.

Bilder och klipp från 2015


2016 – Tårtkalas och loppis

Detta år firar Skånes Spelmansförbund 80-årsjubileum och stämman 35-årsjubileum. Detta firas med ett stort tårtkalas på fredagen. Gräddtårta och kaffe för 250 personer var beställt hos café Trolldegen och detta bullades upp på dansbanan med bord och stolar till en stor del av gästerna. Några fick dock stå och äta eller vänta på att det blev ledigt. En taffelgrupp med Alva Bosdottir, Sven Midgren och Fredrik Pompom Bengtsson underhöll med glad musik och efter en stund anslöt Malte Zeeberg med en kontrabas. Snabbt röjdes sedan dansbanan och dansen kunde börja.

En glimt från tårtkalaset:

På lördagseftermiddagen sker en utförsäljning av saker från Tommy Lintons dödsbo, förmål som kan intressera en folkmusikpublik och som inte sålts genom andra auktioner. Det var auktion på de mer värdefulla sakerna och loppis på resten. Där var fioler och allehanda tillbehör till dessa, notböcker och skivor mm. Auktion och försäljning pågick i två timmar och de flesta föremålen bytte ägare. Det viktiga var inte att sälja dem så dyrt som möjligt utan att föremålen kom till ny ägare där de kom till nytta eller glädje. Allt skulle bort! Behållning tillföll den nyinrättade ”Linton-fonden” som Skånes Spelmansförbund förvaltar att användas till projekt inom folkmusiken.

Niklas Rosvall och Andreas Ralsgård spelar två slängpolskor, en efter Per Nilsson Lindahl och en efter en sergeant Viktorin.

Bilder och klipp från 2016