Historik 2017-


Detta år startar en ny fas i stämmoarbetet. Som ett steg i en nödvändig generationsväxling hade den sedan förra året utökade planeringsgruppen sitt första möte i januari där ansvar för olika uppgifter delas upp. Anders Risinger utses till stämmogeneral. Många av uppgifterna för planering och genomförande delades upp på ett femtontal personer


2017

Affischbild av Alva Bosdottir

Nytt för året var att intimkonserterna, som hållits i Lunnehöjastugan, nu flyttade ut på gräsmattan. Nu blev den synlig från entrén och inte så ”hemlig” längre som i stugan. Nytt för året var också en textilhantverkare som plockade upp sina textiler till försäljning på innergården/cafétunet.

Artistgruppen Hazelius Hedin gästade stämman och spelade både till dans på lördagen och i scenprogrammet på söndagen. Greger Siljebo med ungdomsgruppen Hallandslåt gästade också stämman för första gången och deltog i flera programpunkter.

Degebergastämman får en egen hemsida – degebegastamman.se – och den gamla spelodans.org släcks ner. På den nya hemsidan planeras också att så långt som möjligt efter hand skriva stämmans historia, den du just nu läser.

Alva Bosdottir utformar affischen med två näckar på, en näck och en näcka, liksom varit fallet under några år. Denna bild antas som stämmans nya logotype.

Det planeras även lite reklamprylar med denna nya symbol, och av dessa förverkligas upptryckningen av ölunderlägg att utdelas lite rundhänt i olika sammanhang samt en CD-skiva ”Degebergastämman” med skånelåtar och låtar förknippade med stämman hämtade i huvudsak från andra skivproduktioner. Skivan som prissattes till 100 kr blir en lyssnarsuccé och säljs mycket bra både under och efter stämman. Fredrik Pompom Bengtsson och skivbolaget Gammalthea producerar denna ideellt och behållningen avses att oavkortat gå som stöd till stämman.

Intimkonsert med Lukas Arvidsson och Greger Siljeboo i nya ”intimtältet”:

Bilder och klipp från 2017


2018 – Brolinkalas och VM i träskofiol

Affischbild av Alva Bosdottir

Stämman genomfördes under tre i huvudsak regnfria och varma dagar. Sent på lördagskvällen kom dock något regn strax före midnatt, men slutade i tid till näckspelet vid midnatt. Under all år, även regniga, har näckspelet inte behövt ställas in p g a regn, eller av någon annan orsak heller. Kanske har näcken tumme med vädrets makter?

Fredagen inledde som vanligt med en välbesökt kyrkokonsert. Därefter var det bråttom ner till hembygdsparken, där stämman drog igång med buller och brak. Årets tema var Lorens Brolins 200-årige födelse och fredagen började med ett födelsekalas värt namnet. Tre tårtor hade bakats med Lorens bild ovanpå och till det hemgjord cider gjord på hylleblommor, som trots sin ringa styrka blivit kallad för ”hylle-fylle-bubbel”. Detta blev knappast välsignat men räckte ändå till den stora danspublik som mött upp och fick sin bit och en liten mugg av trolldrycken. Sedan brakade det loss i en Brolinkadrilj. Sven Midgren ”callade” med hatt och tratt och en för tillfället från campingen sammansatt kadriljorkester med Alva Bosdottir i spetsen skötte musiken med den äran. Alla även utan förkunskaper kunde dansa med i denna kadrilj som fyllde hela dansbanan, kanske runt 40 par. Så efterdansen ”Kiviks marknad” där alla skulle byta partner varvet runt, blev lång.

https://www.facebook.com/skanefolk/posts/1824100300984886

Gruppen Ahlberg, Ek och Roswall var engagerade som stämmans dragplåster och gjorde konsert alla dagarna och spelade även ett pass till dans på lödagskvällen. Gruppen var engagerad för hela helgen och framträdde vid flera tillfällen, i kykoprogrammet, gjorde intimkonsert, spelade till dans på lördagskvällen samt ett litet pass i scenprogrammet på söndagen. Kurserna höll i tält i stället för i småstugorna som nu fallit för strecket p g a för dålig luft, för litet utrymme och även för mörkt. Detta blev en succé. Den enda stugan som blev använd var Lunnahöjastugan där visstugan hölls.

Lite nedslag bland buskspel och programinslag under lördagen:

På söndagsförmiddagen hölls VM i träskofiol. Sju deltagare deltog och Peter Pedersen utsågs som världsmästare för året. Det blev hans tredje världsmästerskap och fick därmed enligt reglerna behålla vandringspriset.

Bilder och klipp från 2018


2019 – Olof Andersson

Bilder och klipp från 2019

2020

Bilder och klipp från 2020


2021

Bilder och klipp från 2021


2022

Bilder och klipp från 2022